A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai

Egyénre szabott energia bevitel: normál testsúlyú betegeknél a kalóriabevitel pontosan annyi legyen amennyit a testsúlya, energiaháztartása igényel neme, kora és fizikai aktivitása szerint. Ha a beteg túlsúlyos – fogyniuk kell – napi 500 kalóriával célszerű csökkenteni az energia bevitelt. Nőknél napi átlag 1200-1500 kalória, férfiaknál 1500-2000 kalória javasolt.

Megfelelő étkezési ritmus, a rendszeresség kialakítása: a cukorbeteg diétázóknál fontos, hogy a napi energiabevitelt 5 táplálkozásra elosztva történjen. Mivel az inzulinérzékenység napszakos ingadozást mutat a legbőségesebb étkezés az ebéd, a legkisebb szénhidráttartalmú pedig a reggeli legyen. A tízórai és uzsonna kis szénhidrát tartalmú gyümölcs lehet.

Kiegyensúlyozott táplálkozás: az összenergiabevitel 20%-a fehérjékből származzon. Testsúlykilogrammonként 1 gramm fehérjét ajánlunk, tehát egy 70 kg-os embernél 70 g a napi adag. Fejlődő szervezetnél, idős embereknek, terhesség és szoptatás alatt, műtét után magasabb a fehérjeigény. A diétázók a következő fehérje források közül választhatnak: sovány húsok, sajtok, tej, tojás, túró, felvágottak. Az energia bevitel 30%-a zsírokból származzon, elsősorban telítetlen zsírsavakat tartalmazó halakból, olajokból, margarinokból. A fennmaradó 50%-ot a szénhidrátok adják. Az alábbiakban az energia bevitel és a szénhidrátok napi mennyiségét olvashatják, szigorúan cukorbeteg diétázók számára.

 1000 kalória napi bevitelnél

 120g szénhidrát/nap

 1200 kalória napi bevitelnél

 145g szénhidrát/nap

 1400 kalória napi bevitelnél

 175g szénhidrát/nap

 1600 kalória napi bevitelnél

 200g szénhidrát/nap

1800 kalória napi bevitelnél

 220g szénhidrát/nap

 2000 kalória napi bevitelnél

 250g szénhidrát/nap

A cukorbeteg diétája során szabadon ehet alacsony szénhidráttartalmú rostos zöldségeket, főzelékeket. Tervezni kell azonban a gyorsan felszívódó, gyors vércukorszint emelkedést okozó / magas glikémiás indexű/ szénhidrátok fogyasztását.

A glikémiás index megmutatja, hogy az egyes élelmiszereknek milyen vércukorszint emelő hatásuk van. A diéta során mért mennyiségben fogyaszthatók a magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint kenyér, tészta, rizs, burgonya.  A természetes élelmiszerekben lévő cukrok – tejben, tejtermékekben vagy gyümölcsökben – nem zárja ki a fogyasztásukat, esetükben célszerűbb a sokszor fogyasszunk kevesebbet  elv!

 Az élelmiszerek ismerete szénhidráttartalom és glikémiás index szerint. A cukorbetegek diétájánál fontos ezek ismerete, hiszen az étrend összeállításánál segítik a minél tökéletesebb eligazodást. A tájékoztató végén található glikémiás index táblázatban részletes információkat olvashat.

Tilos az alkohol, a cukrok, a méz és az ezeket tartalmazó ételek, italok fogyasztása a cukorbeteg diétázó számára! Mesterséges édesítőszerek közül, ma már rengeteg van forgalomban, az ételek ízesítését ezekkel kell megoldani. A szacharin, ciklamát, aszpartam, aceszulfát-K vagy már készítmények megfelelően pótolják az édes ízeket szeretőknek a cukrot.

Glikémiás Index

A Glikémiás Index besorolja a különböző élelmiszereket 0-100-ig terjedő skálán aszerint, hogy a vércukorszintre milyen hatást gyakorolnak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb szénhidrátot juttat a váráramba, s ennek megfelelően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint( a vér cukorszintjét csökkentő hormon) kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljuthasson a sejtekhez. A magas GI értékű ételek fogyasztása megemeli a vércukorszintet, növekszik az inzulintermelés és mindezek együttesen magas vérnyomást és egyéb keringési rendellenességeket alakíthatnak ki.

Ha ételeinket a GI alsó tartományaiból választjuk, nem csak a különböző szív-és keringési betegségeket kerülhetjük el, hanem tartós fogyást, az egészségünk megőrzését is elérhetjük.

Glikémiás Indexet befolyásoló tényezők:

  1. Szénhidráttípus. Általánosságban elmondható, hogy a csonthéjas, bogyós és savanyú citrus gyümölcsöknek, a föld felett növő zöldségeknek (továbbá a reteknek és hagymának) és hüvelyeseknek kicsi a GI-értékük.
    A föld felszíne alatt növő zöldségeknek (gyökérnövényeknek, pl. burgonya, répa, cékla), a finomra őrölt gabonalisztből készült péktermékeknek, valamint a rizsnek nagy a GI-értékük.
  2. Rosttartalom. A rosttartalom is csökkenti a Glikémiás Indexet. Minél rostdúsabb egy étel, annál alacsonyabb a GI-je.
  3. A fehérjében gazdag ételek (sajt, hús, hal, tojás) csökkentik a velük fogyasztott szénhidrátok Glikémiás Indexét.
  4. Az ételek savassága, savanyúsága csökkenti az együttfogyasztott szénhidrátok GI-jét. Például két evőkanál citromlé akár 30%-kal is csökkentheti a GI-értéket. A salátáknál alkalmazott ecetes lé ugyanilyen hatású.
  5. A szénhidrátok formája, vagyis a részecskék, szemcsék mérete is meghatározza a GI-értéket. Minél kisebb a részecske mérete – minél finomabbra őrlik a gabonát, minél kisebbre aprítják a szénhidrátot (püré, turmixolás) –, annál nagyobb a GI értéke.
  6. A főzési idő. Minél hosszabban főzzük a burgonyát, tésztát és rizst, a szénhidrátjuk annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet.   

Néhány élelmiszer Glikémiás Indexe

Ételek Alacsony GI  (0-40)

Szénhidráttartalom(g)/100g

Gyümölcsök

Meggy

22

11

Aszalt alma

29

Több, mint 7

Alma

38

7

Körte

38

12

Szilva

38

13,1

Eper

40

7,2

Cseresznye

22

14

Grapefruit

25

7,2

Szárított sárgabarack

31

Több, mint 10,2

Zöldségek

Vajbab

31

20

Zsenge borsó

33

12

Vörösbab

27

19

Lencse

30

53

Szójabab

18

22.1

Italok

Almalé

38

80

Paradicsomital

38

25

Tejtermékek

Zsírszegény joghurt, édesítővel

14

4,6

Zsírszegény joghurt cukorral

33

17

Tej, zsíros

27

5,3

Tej, sovány

32

4,7

Gabonák

Árpa

22

n.a.

Spagetti 5 perces

38

68

Tojás

40

0,85

Snack

Mogyoró

14

14

Ételek

Közepes GI (40-60)

Szénhidráttartalom(g)/100g

Gyümölcsök

Narancs

44

8,5

Őszibarack

42

9

Szőlő

46

18,1

Mangó

55

n.a.

Banán

55

24,2

Kivi

52

11,3

Sárgabarack

57

10,2

Papaja

58

7

Zöldségek

Édesburgonya

54

25

Sárgarépa           

49

8,1

Főtt burgonya

56

17

Borsó

48

14

Édeskukorica

55

25

Italok

Narancslé

46

32

Kóla

55

10,8

Áfonyalé

56

n.a.

Tejtermékek

Szójatej

44

n.a.

Zsírszegény fagylalt

47

21

Tejsodó

43

18

Gabonák

Spagetti 10 perces

44

70

Makaróni

47

70

Kukorica

48

70

Barnarizs

50

77,4

Hosszúszemű rizs

55

n.a.

Basmati rizs

58

80

Zabkása

42

60

Müzli

56

68

Hajdina

54

85

Pita

57

57

Rozskenyér

41

53,6

Zabpehely

55

64

Muffin

44

50

Gyümölcskenyér

54

n.a.

Pizza

60

76

Snack, egyéb

Tejcsokoládé

49

70

Méz

58

81

Ételek

Magas GI (60-100)

Szénhidráttartalom(g)/100g

Gyümölcsök

Görögdinnye

72

6,5

Mazsola

64

65

Ananász

66

12

Zöldségek

Paszternák

97

12

Sült burgonya

85

53

Burgonyapüré

70

15,5

Chips

75

35

Bab

79

54,1

Karórépa

72

1,66

Újburgonya

62

20

Cékla

64

5,9

Sütőtök

75

16,5

Héjában sült burgonya

85

50

Italok

Fanta

68

51g/doboz

Lucozade

95

40g/üveg

Isostar

70

18g/üveg

Gatorade

78

15g/üveg

Narancsszörp

68

60

Tejtermékek

Sűrített tej

61

n.a.

Fagylalt

61

23

Jégkrém

61

23

Gabonák

Cornflakes

84

83

Cheerios

74

78

Fehér rizs

87

77

Croissant

67

32

Bagett

95

32

Fehér kenyér

70

53

Teljes kiőrlésű kenyér

69

48

Gofri

76

n.a.

Fánk

76

n.a.

Gluténmentes kenyerek

79

n.a.

Snack, egyéb

Omlós sütik

64

61

Tortilla

72

60

Mars csoki

68

43g/szelet

Müzliszelet

61

20g/szelet

Glükóz

100

 

WEB: zkarolyi, 2009